Mazanec so sušenými marhuľami
Čo by to bolo za veľkonočný stôl, keby na ňom nestál nefalšovaný domáci mazanec. Možno ho poznáte aj pod názvom mastenec či paska. Spravidla sa pečie zo sladkého kysnutého cesta, ktoré sa používa na prípravu vianočky. Patrí medzi najstaršie druhy obradného pečiva a do jeho prípravy sa ľudia najčastejšie púšťajú na bielu sobotu. Vy si ho kľudne upečte, kedy budete chcieť a ako budete chcieť. Napríklad práve so sušenými marhuľami.
POSTUP:
- Na začiatok si pripravíme kvások. 100 ml vlažného mlieka v hrnčeku zmiešame s rozdrobeným droždím a lyžicou trstinového cukru. Kvások necháme nakysnúť (cca 10 min).
- Medzitým si v miske zmiešame hladkú múku, polohrubú múku, trstinový cukor, nakrájané marhule, žĺtok, zmäknuté maslo, mletú vanilku a soľ.
- Potom pridáme kvások a vypracujeme cesto v robotovi alebo ručne.
- Hotové cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Potom cesto rozdelíme na štyri pramene a upletieme mazanec. Cesto môžete piecť aj bez pletenia, stačí ho vytvarovať do guľatého bochníku a uprostred nožom narezať kríž.
- Pripravený mazanec necháme na plechu vyloženom papierom na pečenie kysnúť ďalších 30 minút, potom ho potrieme vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme pri 180 stupňoch 30–35 minút.
Pozor! Ingrediencie sú uvedené na jeden menší mazanec, kto by chcel upiecť veľký, prípadne dva menšie, môže množstvo ingrediencií zdvojnásobiť.
Prajeme peknú veľkú noc!
Autorka receptu: Michaela Ryglová