Mango týždeň je tu! - Mango Exclusive za 9,99 € a DOPRAVA ZADARMO so Slovenskou poštou.
Recept na jednoduchý domáci poke bowl
Milujete sushi, ale máte pocit, že je ho vždycky málo? Vyskúšajte poke bowl! V tomto tradičnom havajskom pokrme nájdete rovnako ako v sushi kúsky ryby, ryžu, sójovú omáčku alebo taktiež avokádo. Je to ideálny ľahký letný obed, ktorého príprava vám zaberie skutočne chvíľu. Ingrediencie naviac môžete ľubovoľne obmieňať podľa nálady a toho, čo práve nájdete v chladničke.
Čo patrí do poke bowl?
Tradičný poke bowl obsahuje surovú rybu, najčastejšie lososa alebo tuniaka, nakrájanú na kocky. Vždy dbajte na kvalitu a čerstvosť ryby. Mäso má mať pevnú, tuhú štruktúru, sviežu ružovkastú alebo oranžovú farbu a neutrálny zápach, ktorý pripomína morskú vodu. Pripraviť si môžete tiež poke bowl s krevetami, kuracím alebo hovädzím mäsom. Do vegetariánskej verzie poke bowl dajte marinované alebo smažené tofu či tempeh.
Akú vybrať ryžu?
Základom poke bowl je kvalitná sushi alebo jazmínová ryža, prípadne podobné druhy, ktoré majú po uvarení lepivú konzistenciu. Skvelou alternatívou k ryži sú soba rezance, quinoa alebo listový šalát, pokiaľ preferujete low-carb verziu.
Príprava ryže na Poke Bowl
- Ryžu dôkladne prepláchnite, vložte do hrnca a zalejte vodou. Na 1 hrnček ryže budete potrebovať 1 hrnček vody.
- Ryžu nechajte 30 minút namočenú v rovnakej vode, v ktorej ju následne budete variť – vďaka tomu sa uvarí rýchlejšie a rovnomernejšie.
- V zakrytom hrnci priveďte vodu k varu, stiahnite plameň a varte ďalších 10 minút, pokiaľ sa nevstrebala všetka voda.
- Odstavte hrniec z plotne a ryžu nechajte zakrytú ešte 15 minút odpočívať.
Teplota ryže je dôležitým faktorom v príprave poke bowl. Jedlo sa servíruje s teplou (ale nie horúcou) ryžou, ktorá tvorí kontrast k studenej rybe. A v tom spočíva najväčšie kúzlo tohto jedla!
Ako ochutiť ryžu na poke bowl?
Uvarenú ryžu zmiešajte s 3 lyžicami ryžového octu, 1 lyžičkou cukru a ½ lyžičky soli. Vďaka ryžovému octu bude ryža lepivejšia, vydrží dlhšie čerstvá a naviac skvele doplní chuť ryby.
Fantázii pri voľbe ingrediencií sa medze nekladú
Použijte čerstvú alebo fermentovanú zeleninu, ale taktiež ovocie ako mango alebo ananás, ktoré dodá jedlu exotický nádych. Vďaka ingredienciám s rôznou farbou a textúrou bude bowl vyzerať lákavo. K dochuteniu poke bowl sa skvelo hodí chilli, koriander a kvalitná sójová omáčka. Vyskúšať môžete tiež ďalšie ingrediencie typické pre ázijskú kuchyňu ako je marinovaný zázvor, wasabi alebo wakame. Na dozdobenie použite sezamové semienka a na jemno nakrájanú jarnú cibuľku. Podeľte sa s nami v komentároch, aké je podľa vás najlepšia poke bowl ingrediencia.
Lahodná domáca poke bowl s lososom
POSTUP:
- Začnite prípravou lososa na poke: zbavte lososa kože a nakrájajte ho najprv na pozdĺžne prúžky, z ktorých následne urobíte kocky 1x1cm. Ďalej si nachystajte marinádu z ryžového octu, sezamového oleja, teriyaky omáčky a citrónovej šťavy. Vložte do nej lososa a dôkladne premiešajte. Nechajte odpočívať v chladničke asi 3 hodiny.
- Zatiaľčo sa losos marinuje, uvarte sushi ryžu a prichystajte ostatné suroviny. Uvarte sójové bôby, mrkvu nastrúhajte škrabkou na tenké plátky. Olúpajte a nakrájajte mango a vykôstkujte olúpané avokádo, ktoré môžete na dochutenie pokvapkať citrónom a posypať sezamom.
- Nachystané ingrediencie servírujte do hlbokej misky. Najprv pripravte lôžko z ryže, na ktorej následne naarandžujete zeleninu a marinovaného lososa.
- Lososový poke bowl skvelo doplní dip z majonézy, sriracha chilli omáčky a mletého čierneho korenia. Pokvapkajte ním nachystané jedlo a máte hotovo!
Tradične sa poke bowl je paličkami, vidličkou však nikoho neurazíte. Nebojte sa tiež všetky ingrediencie v miske zamiešať, prepojíte tým jednotlivé chute dohromady.
Vedeli ste, že…
...poke bowl má svoj pôvod na Havaji? Inšpirácia však prišla z japonskej kuchyne. Slovo “poke” totiž znamená v preklade “nakrájaný na kúsky” a odkazuje na plátky alebo kúsky ryby, ktoré tvoria hlavnú ingredienciu poke bowl.
Prajeme dobrú chuť!
Autorka receptu: Lenka alias @lilchef_lenka