Nadýchané banánové lievance
Máme pre vás najlepší recept na vláčne banánové lievance, ktoré sú nadýchané ako obláčik. Banán lievancom dodá prirodzene sladkú chuť, takže už nebudete musieť pridávať žiadny cukor. Recept je navyše natoľko jednoduchý, že ho zvládnu aj deti, tak ich neváhajte zapojiť do prípravy a užite si spoločné ranné tvorenie.
Prečo si na raňajky pripraviť nadýchané banánové lievance:
✅ na základné cesto potrebujete len 3 ingrediencie
✅ do 15 minút budú raňajky na stole
✅ lievance neobsahujú pridaný cukor, ale sú lahodne sladké
✅ zužitkujete prezreté banány, ktoré sú inak na odpis
Základné banánové cesto je veľmi univerzálne, ďalšie ingrediencie si môžete prispôsobiť podľa vašich chutí, takže vás lievance nikdy neomrzia. Natrite ich orieškovým krémom, posypte čerstvým alebo lyofilizovaným ovocím a ozdobte ich medom alebo javorovým sirupom. Na lievancoch môžete naozaj popustiť fantáziu a pridať do nich skoro čokoľvek. Vyskúšajte napríklad rôzne druhy múk (napríklad mandľovú alebo kokosovú), prípadne sa pustite do prípravy fitness raňajok – k lievancom pridajte tvaroch, jemné ovsené vločky alebo proteínový prášok.
POSTUP:
- Banány dôkladne rozpučte vidličkou, pridajte vajcia a premiešajte ich s banánom. Na záver do zmesi pridajte múku.
- Na panvici rozohrejte 2 lyžice tuku. Lievance smažte na miernom ohni, kvôli banánu by sa vám inak začali rýchlo pripaľovať. Po 2–3 minútach otočte.
- K lievancom pridajte tvaroh, arašidový krém, posypte škoricou a ozdobte napríklad čučoriedkami alebo akýmkoľvek iným ovocím.
GRIZLY TIP ⬇️
Ak sa ráno naozaj ponáhľate, pripravte si cesto predom, v chladničke vám vydrží zhruba 2 dni, prípadné zvyšky nájdu svoje miesto v mrazničke. Bez obáv môžete zmraziť aj nezjedené lievance. Jednotlivé kúsky preložte papierom na pečenie a uložte do krabičky alebo uzatvárateľného vrecka, najdlhšie však na 2 mesiace. Po vybraní z mrazničky môžete lievance ohriať v rúre (cca 10 minút na 180 °C), mikrovlnke alebo hriankovači.
LIEVANCOVÉ VARIÁCIE
Vďaka jednoduchosti tohto receptu si môžete lievance prispôsobiť podľa vašich chutí a toho, čo práve máte doma v špajzy. A ak by vám náhodu došli nápady, máme pre vás inšpiráciu na ochutenie a zdobenie lievancov.
✴️ pridajte do cesta nastrúhané jablko, štipku škorice a muškátového orechu
✴️ prášok z červenej repy zafarbí vaše lievance na červeno, skvele ich doplní javorový sirup, pekanové orechy a lyofilizované čučoriedky
✴️ vmiešajte do cesta lyžičku tvarohu a ovsených vločiek – tieto výdatné raňajky nabité vlákninou vás zasýtia na celé dopoludnie
Tak dobrú chuť!